Kategoriat
Laihduttaminen

Kuntosaliharjoittelun merkitys painonpudotuksessa

Dieettaamiseen yhdistetään monesti liikunta ja lihaskunnon harjoittaminen. Dieetin aikana ollaan valmiita tekemään aerobista liikuntaa ja lihaskuntoa vaikka pyydettyä enemmän, kunhan vaan tuloksia saadaan. Salilla käyminen kuitenkin tuntuu usein vastenmieliseltä ja sen takia sen merkitystä kyseenalaistetaan. Käydään seuraavaksi läpi mitä salilla pitäisi tapahtua ja kun siellä tapahtuu oikeita asioita, niin miten tuo vaikuttaa lopputulokseen.

Mitä kuntosalilla pitäisi tapahtua?

Liian usein aloittelijan ainut kehityksen mittari on käytetty sarjapaino (varsinkin miehillä) ja kun siihen yhdistää huono tekniikan voidaan kyseenalaistaa kehitys. Tietysti aloittelijalla on etuna se, että kehitystä tapahtuu tiettyyn pisteeseen asti vaikka tekeminen ei olisikaan täydellistä. Jos meillä on alusta asti oikea idea treenaamisessa, saamme enemmän aikaan vähemmällä vaivan näöllä!

Keho koittaa tehdä asiat normaalisti mahdollisimman optimaalisesti ja energiatehokkaasti käyttäen avukseen liike-energiaa ja mahdollisimman montaa lihasta liikkeen tuottamiseen (tällä periaatteella toimivat esim. painon- ja voimannostajat, he koittavat liikuttaa mahdollisimman suuria painoja mahdollisimman helposti). Kuntosalilla treenatessa (kun tavoitteena muokata kehoamme/lisätä lihasmassaa) tarkoituksemme on tehdä juuri päinvastoin mihin kehomme on suunniteltu eli tekemään liikkeet mahdollisimman kontrolloidusti ja hitaasti, aktivoida lihas koko sen toiminta-alueelta (venytyksestä supistukseen), käyttää ainoastaan liikkeen kohdelihasta ja koettaa tuottaa mahdollisimman tehokas ärsyke lihakselle mahdollisimman pienellä painolla (voimakkaalla supistuksella).

Oikeanlaisen väsytyksen myötä lihas alkaa kehittymään, jotta se selviytyisi kyseisestä rasitteesta helpommin seuraavalla kerralla. Lihaskehityksen myötä keho koittaa siis tehdä asioista helpompia ja selvitä sille asetetuista vastuksista tehokkaammin. Tässä vaiheessa herää aina kysymys miten pystymme luomaan joka kerta entistä suuremman ärsykkeen kehityksen takaamiseksi? Jatkuvan kehityksen takaa pitkälle aika välillä järkevästi suunniteltu progressiivisesti etenevä treeniohjelmointi.

Tavoitteena kasvattaa lihasmassaa

Keho ei halua kasvattaa lihaksia turhaan, koska lihassolut kuluttavat solun elämän ylläpitoon vaadittaviin biokemiallisiin reaktioihin runsaasti energiaa (perusaineenvaihdunta), vaikka niitä ei käytettäisikään. Ja toisaalta liikkuessa isompi massa kuluttaa myös enemmän energiaa. Tämän takia turhan suurten lihasten ylläpito ei ole energiataloudellisesti järkevää. (Hulmi ja Silvennoinen, 2014)

Lihasmassan kasvaessa siis kehon energian kulutus kasvaa. Dieetillä pyrimme säätämään ravinnosta saatavan energian määrää pienemmäksi mitä keho kulutttaa, että syntynyt energiavaje jouduttaisiin paikkaamaan rasvaan varastoidulla energialla. Kun lihasmassan kasvaessa kokonaisenergian tarve kasvaa, voimme syödä isompia aterioita häiritsemättä painon pudotusta ja näin jaksamme paremmin arjessa ja treeneissä eikä itse dieetti ole henkisesti tai fyysisesti niin raskas.

 

 

Lähdeluettelo

Hulmi ja Silvennoinen, 2014:

Miksi ja miten lihakset tottelevat rautaa? Perusteet lihaskasvun mekanismeihin – Hulmi ja Silvennoinen

Vastaa