Kategoriat
Laihduttaminen

Miten me lihotamme itseämme?

Lihoamiseen on monta syytä. Yleisin syy on huonot elämäntavat –  huono ruokailurytmi, epäterveellinen ruoka, unen puute, liikunnan puute, vaihtelevat ateriakoot. Lisäksi painon nousuun vaikuttavat paljon elinympäristö, ihmissuhteet ja mielenterveys. Pitkittynyt painon nousu johtaa usein hormonitoimintojen häiriöihin ja mukaan tulee myös mielenterveysongelmat. Stressi on myös yksi suurimmasta vaikuttajista, jonka voi luokitella osaksi huonoa elämäntapaa sekä kehon hormonitoimintoja.

Tämän kaiken takana toimii meidän mieli. Vaikka kehon hormonallinen toiminta olisi sekaisin ja elämäntapamme olisivat miten huonolla mallilla tahansa, me teemme kuitenkin päämme sisällä joka päivä ne ratkaisut, jotka lopulta ohjaavat käytöstämme, vaikuttavat meidän kehoon ja mielenterveyteen. Liian usein mieli hakee ongelmiinsa ratkaisuja syömisen kautta. Kun sekoitetaan hauras mieli, traumaattiset tai negatiiviset tapahtumat elämässä ja ylipainon tuoma huono itsetunto sekaisin ruuan kanssa, niin lopputulos on aikamoinen sekamelska. Huonona hetkenä alamme kaipaamaan hormonallista hyvänolon tunnetta ja tiedämme sen tulevan helpointen ruuasta, joka vaikuttaa kehossamme nopeasti eli suola-, sokeri- ja rasvapitoinen ruoka. Syödessä saavutamme haluamamme tyydytyksen, mutta heti syömisen jälkeen teko alkaa jo kaduttamaan ja itseinho kasvaa. Pahimmassa tapauksessa itseinho on niin voimakas, että itse syömistä käytetään jo rangaistuksena huonoon oloon eli siitä ei edes koiteta hakea hyvänolon tunnetta itselleen.

Normaaliarjessa palkitsemme myös usein itseämme ruualla ja näin ruoka toimii merkittävässä roolissa. Raskaan työpäivän jälkeen ”ollemme ansainneet” istua alas sohvalle, katsoa televisiota yö myöhään, nauttia suuri maukas annos ruokaa ja sen päälle hieman vielä jotain herkkuja. Tämäkin on vain itsellemme opetettu huono tapa, jonka tilalla pitäisi opetella uusi parempia vaihtoehto. Syömisen, löhöämisen ja television katsomisen sijaan voisimme tehdä jotain itsellemme paljon parempaa. Esim. heti töistä tultua meditoida 15-30 minuuttia (vapauttaa töiden aiheuttama stressi ja siirtää meidät vapaa-ajalle), syödä sen jälkeen terveellinen ateria (joka nautitaan ruokapöydän ääressä), mennä tekemään ulkoilulenkki/lihaskuntoharjoitus/kehonhuoltohetki tai harrastaa jotain muuta ja lopulta mennä ajoissa nukkumaan.

Kehomme (hormonallinen epätasapaino), alitajuntamme (huonot elämäntavat) ja mielemme (tieto terveellisistä elämäntavoista) painivat koko ajan toisiaan vastaan. Mielessämme haluamme muuttua ja tiedämme miten sen fyysisesti tulisi tehdä, tiedostamme mitä teemme väärin ja mitkä elämäntavat pitäisi muuttaa. Alitajunta soittaa kuitenkin samaa käytöslevyä eli huonot elämäntavat ovat koko ajan käytössä. Samaan aikaan kehomme toimii virheellisesti pitkään jatkuneiden huonojen tapojen takia. Ja tämä paletti pyörii päivästä toiseen.

Vastaa