Keho

Kortisoli

”Kortisoli on energia- ja stressihormoni. Sen tärkein tehtävä on pitää verensokeri riittävänä korkeana energiaa vaativien rasitteiden aikana. Sopivassa määrin se antaa tarkkaavaisuutta ja auttaa selviämään tiukoista tilanteista, joissa tarvitaan keskittymistä ja virtaa.

Kortisolin eritys kasvaa psyykkisen ja fyysisen stressin aikana. Tällöin kortisoli lisää sokerin muodostumista maksassa, suolistossa ja munuaisissa. Kortisolin ja muiden stressihormonien eritys kehittyi alun perin Lasse Luolamiehen hengissäpysymiskeinoksi. Sapelihammastiikerin yllättäessä vaihtoehtoja oli kaksi: taistele tai pakene. Kolmas vaihtoehto olisi ollut henkensä heittäminen. Kortisoli auttaa purkamaan sokeria verenkiertoon, ja näin elimistöllä on välittömästi energiaa käytettävissä, jos tilanne vaatii taistelua tai pakenemista.

Kortisoli osallistuu moniin tärkeisiin tapahtumiin kehossa: aineenvaihduntaan, proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen hyödyntämiseen, fyysisiin ja psyykkisiin stressireaktioihin vastaamiseen ja tulehduksen hallintaan. Sitä erittävät lisämunuaiset. Lisämunuaiset koostuvat kahdesta erilaisesta osasta: lisämunuaiskuoresta ja –ytimestä. Kortisolia erittyy lisämunuaisen ytimessä.”

Lainaus Kaisa Jaakkolan kirjasta Hormonitasapaino, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2012

Vastaa