Keho

Insuliini

Insuliini (latinaksi insula, saari) on peptidihormoni, joka tuotetaan haiman saarekesoluissa sijaitsevissa beetasoluissa. Sitä pidetään tärkeimpänä kehon anabolisena hormoonina. Se säätelee hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihduntaa ohjaamalla hiilihydraattien imeytysmistä, eritoten glukoosin, verestä maksaan, rasva- ja luurankolihassoluihin. Näissä soluissa imeytynyt glukoosi muutetaan joko glykogeeniksi glykogeneesissä tai rasvoiksi lipogeneesissä tai maksan tapauksessa molemmiksi.

Glukoosin tuotanto ja eritys maksasta rajoitetaan voimakkaasti insuliinin määrän olessa korkealla veressä. Insuliinin jaksotus vaikuttaa myös laajalti proteiinisynteesiin. Sen takia se on anabolinen hormoni, joka edistää veressä olevien pienten molekyylien muuntamista isoihin molekyyleihin solujen sisällä. Veren matalalla insuliinitasolla on päin vastainen vaikutus, se edistää laajalti kataboliaa ja varsinkin rasvanpolttoa.

Beetasolut ovat herkkiä glukoosipitoisuudelle, toisin sanoen verensokeritasolle. Kun glukoositaso on korkea, beetasolut erittävät insuliinia vereen; kun glukoositaso on alhainen, insuliinin eritystä rajoitetaan. Vastasoluina toimii alfasolut, jotka käyttäytyvät päinvastoin erittämällä glukagonia vereen: lisäämällä eritystä kun veressä on vähän glukoosia ja laskemalla eritystä kun glukoosipitoisuus on korkea. Glukagonilla, stimuloimalla maksaa vapauttamalla glukoosia glykogenolyysin tai glukoneogeneesin avulla, on vastakkainen vaikutus insuliiniin.

Jos beetasolut tuhoutuvat autoimmuunisairauden myötä, insuliinia ei voida enää tuottaa eikä erittää vereen. Tämä aiheuttaa 1 tyypin diabateksen, jota ilmenee epätavallisen korkeana verensokeripitoisuutena. 2 tyypin diabeteksessa beetasolujen tuhoutuminen on epätodennäköisempää ja se ei johdu autoimmuunisairaudesta. Sen sijaan amyloideja kasaantuu haiman saarekesoluihin, joka todennäköisesti häiritsee niiden anatomiaa ja fysiologiaa. 2 tyypin diabeeteksen varsinaista aiheuttajaa ei tunneta kovin hyvin, mutta sitä sairastavilla on nähtävissä rajoitettu määrä beetasoluja, rajoitettu toiminnallisuus solujen erityksessä ja solujen insuliiniresistenssiaa. 2 tyypin diabeteksessä on tyypillistä glukagonin korkea määrä veressä, johon ei vaikuta glukoosipitoisuus veressä. Insuliinia eritetään edelleen vereen verensokerin vaikutuksesta. Lopputuloksena insuliinitasot, vaikka verensokeritasot ovat normaalit, ovat paljon korkeammalla kuin normaalilla terveellä ihmisellä. (Wikipedia)

 

 

Lähdeluettelo

Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin

Vastaa