Paastoaminen

Paastoaminen

heinäkuu 27, 2018 0 By kokoroadmin

Ihminen on paastonnut aikojen alusta. Meillä ei ole ollut ruokaa tarjolla joka tunti tai joka päivä, ei pakosti edes joka viikko toisin kuin nykymaailmassa. Keho on siis suunniteltu kestämään ilman ruokaa pitkiä aikoja. Tämän takia se tarkoituksella pyrkii varastoimaan ylimääräisen energian rasvaksi kun ravintoa on tarjolla liikaa ja käyttämään hiilihydraattien sijaan rasvavarastoja, kun muuta ravintoa ei ole tarjolla.

Mitä kehossa tapahtuu paastoamisen aikana:

 • Ensimmäisenä käytetään glykogeenivarastot maksasta, jotka kestää noin 24-36 tunnia.
 • Yli 36 tunnin paastossa käynnistyy viimeistään glukoneogeneesi eli keho alkaa käyttämään energiakseen muuta kuin hiilihydraatteja.
  • Autofagosytoosissa eli solukierrätys – keho etsii vaurioituneita, sairastuneita tai ikääntyneitä soluja (proteiineja) käyttääkseen niitä energiakseen.
  • Lipolyysissa maksa alkaa muuttamaan rasvahappoja kehon toimintojen energiaksi ja tämän myötä myös insuliiniherkkyys parantuu.
  • Immuunijärjestelmä tuottaa suhteessa enemmän kantasoluja ja vähentää proteenikinaasi A -tasoja, joka hidastaa ikääntymistä. (Linda C Enns ym., 2010)
 • Paasto nostaa kasvuhormonin määrää.
  • Lisää lihaskasvua. (Ho KY ym. 1988; Hartman ML ym., 1992 )
  • Tehostaa rasvanpolttoa.
 • Noradrenaliinin määrä kasvaa paaston aikana, joka myös tehostaa varsinkin kehossa olevan epäterveellisen valkoisen rasvan polttoa.
 • Paasto antaa ruuansulatusjärjestelmälle aikaa palautua ja näin tehostaa sen toimintaa.
 • Paaston aikana lihaskato on pienempi, kuin kaloreita rajoittavassa dieetissä. (Department of Kinesiology and Nutrition, UIC, 2011)
 • Paastoamalla pidempiä ajan jaksoja on mahdollista irtautua omista huonoista ruokailutottumuksista ja päästä eroon ruokariippuvuuksista.

Ylipainoinen ihminen polttaa paastolla 90% kaloreistaan rasvasta ja normaalipainoinen 78%. Normaali kaloreita rajoittava dieetti vähentää kehon energiantarvetta 80 kaloria päivässä, kun taas paastoaminen vähentää ainoastaan 29 kaloria.

Moni paaston puolesta puhuja sanoo paastoamisen olevan tehokas tapa tiputtaa suuria määriä rasvaa kehosta. Kukaan ei kuitenkaan mainitse mitään siitä, että samalla tavalla paasto kuin mikä muukin laihdutustapa ei poista huonoja elämäntapoja ja näin ollen painonpudotuksen jälkeen paino voi helposti nousta takaisin aloituspisteeseen jos paastoajanjakson aikana ei ole oikeasti puututtu muuttamaan ylipainoa aiheuttavia tekijöitä!

 

 

Lähdeluettelo

Linda C Enns, Christina Pettan-Brewer ja Warren Ladiges, 2010:

Protein kinase A is a target for aging and the aging heart

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2881512/)

 

Ho KY, Veldhuis JD, Johnson ML, Furlanetto R, Evans WS, Alberti KG, Thorner MO, 1988:

Fasting enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man.

(https://www.jci.org/articles/view/113450)

 

Hartman ML, Veldhuis JD, Johnson ML, Lee MM, Alberti KG, Samojlik E, Thorner MO, 1992:

Augmented growth hormone (GH) secretory burst frequency and amplitude mediate enhanced GH secretion during a two-day fast in normal men.

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1548337)

 

Department of Kinesiology and Nutrition, University of Illinois at Chicago, 2011:

Intermittent versus daily calorie restriction: which diet regimen is more effective for weight loss?

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21410865)