Laihduttaminen

Laihduttamisen ABC

Laihduttaminen on järkevin tehdä muuttamalla ruokavaliota. Ylimääräinen rasva on kehoon varastoitunut ravinnosta ja sen takia se on myös järkevin poistaa kehosta muuttamalla meidän syömistä. Liikunnalla on merkityksensä laihduttamisprosessissa, mutta sitä ei kannata pitää varsinaisena muuttujana.

Jos ylipainoinen ihminen ei ole aikaisemmin liikkunut ja laihduttamaan aloittaessa hän alkaa liikkumaan, niin todennäköisesti tämä lisää ainoastaan stressiä. Samalla tavalla normaalipainoiselle jo liikuntaa harrastavalle on turha liikuntaa lisätä, kun aloitetaan laihduttamaan. Liikunnan pitäminen siis vakiona ja muuttamalla ruokavaliota on helpompi tapa hallita laihduttamisprosessia.

Liikunta ja lihaskunto ovat terveydellisiä tekijöitä. Niiden merkitystä terveydelle on turha kiistää ja sen takia niitä suositellaan aina laihduttamisen yhteydessä – onhan laihduttamaan ryhtyessä aina takana kuitenkin huonot elämäntavat ja tottumukset ja tavoitteena saavuttaa jotain parempaa. Ne eivät siis suoraan vaikuta laihduttamisen lopputulokseen, mutta niiden merkitys painonhallinnassa, elämäntavan osana ja terveyteen vaikuttajana on merkittävä.

Lihaskunnon merkityksellä laihduttamisessa on usein voimakas painotus, ettei paino putoaisi kovalla työllä tehdystä lihasmassasta vaan rasvamassasta. Usein saatetaan lähteä lisäämään lihaskuntoa dieetille siinä pelossa, että lihas palaisi rasvan sijaan. Todennäköisesti nämä dieetit ovat jo lähtökohtaisesti suunniteltu liian suurilla kaloripudotuksilla ja näin ollen pelko on aivan aiheellinen. Järkevästi tehdyllä dieetillä tämä ei kuitenkaan ole ongelma.

Kun laihduttamaan ryhdytään, ylipainoisilta ihmisiltä muutetaan suhteessa enemmän asioita kuin normaalipainoisilta. Meidät johtaa ylipainoon niin moni tekijä – ei ainoastaan se mitä syömme. Ylipainoisilla syömiseen liittyy usein syvään juurtuneet tavat, hormonaalinen epätasapaino, riippuvuus hiilihydraattipitoiseen ruokaan, hallitsematon tunnesyöminen ja taustalla voi olla myös joku voimakkaampi tapahtuma/trauma, joka ohjaa syömistä.

Myös elinympäristömme vaikuttaa voimakkaasti kuinka syömme ja miten itse laihdutusprosessi onnistuu. Usein esim. perheen jäsenten tuki on ehdoton. Kukaan ei voi lähteä muuttamaan elintapojaan, jos muu perhe on muutosta vastaan. Näissä tilanteissa tulee koko perheen keskustella mikä on aidosti perheelle parasta ja tehdä suunnitelma, joka tukee kaikkien hyvinvointia. Ystävät, työkaverit ja lähimmäiset sukulaiset ovat myös tärkeässä roolissa. Jos he eivät osaa olla kannustavia ja eivät tue prosessia, niin on hyvä kyseenalaistaa heidän käytöksensä syyt. Monesti taustalla voi olla oma epäonnistuminen laihduttamisessa, kateellisuus muutoksesta tai vaikka pelko yksin jätetyksi tulemisesta.

Tärkeintä on tajuta, että ylipainoisen ja normaalipainoisen laihduttamisprosessit ovat aivan erilaiset ja niissä keskitytään aivan eri asioihin. Normaalipainoisella (oletuksena kaikki on lähtökohtaisesti kunnossa) aletaan säätelemään suoraan syömistä ja suunnitellaan miten ruokavalio tulee muuttumaan tietyllä ajanjaksolla. Ylipainoisella taas prosessi aloitetaan muuttamalla sisäisiä tekijöitä (ajatusmallit – tavat – ympäristö) eli ensin tulee korjata alkuperäiset ongelmat ennen kuin pystytään aloittamaan konkreettinen ruokavalion muuttaminen.

 

Vastaa