Keho

Mitä aerobista liikuntaa rasvan polton tueksi?

Mikä on tehokkain tapa?

Tehokkain tapa on varmasti itselle kaikkein mieleisin liikuntamuoto. Miksi? Sen takia, että jos liikumme luonnollisesti, niin teemme sitä automaattisesti ja suhteessa enemmän pitkällä aikavälillä. Mieleinen liikunta ei nosta stressitasoja ja keho/mieli nauttivat ja hyötyvät liikkumisesta. Näin painon pudotus ja varsinkin sen jälkeinen painonhallinta on helpompaa!

Entä jos ei tykkää liikkua?

Alussa kaikki uusi tuntuu vastenmieliseltä ja itsensä liikkeelle saaminen vaatii itsekuria, selkeän tavoitteen ja ennakkoon nimetyt välitavoitteet, joita kohti mennä. Aikaisemmat tavat/tottumukset liikkumisen suhteen tulee rikkoa ja muuttaa. Aina kannattaa kokeilla erilaisia liikuntamuotoja – ja vaihtoehtoja. Koskaan ei tiedä mistä lajista voi innostua. Esimerkiksi monet ryhmälajit voivat pitkään yksin tehneelle tuoda ihan uudenlaisen tekemisen tunteen ja sama toimii myös toisin päin. Eri lajien kokeiluun kannattaa asennoitua seikkailumielellä, vaikkei niistä tulisi meidän loppuelämän lempiharrastuksia, niin saamme niistä hienoja kokemuksia ja oppimme aina jotain uutta! Näin saa helposti muutettua vanhoja tottumuksiaan ja rakentaa huomaamattaan uusia tapoja itselleen.

Matala vai korkea sykkeistä? Lyhyitä spurtteja vai pitkiä taivalluksia?

Tieteellisesti tästä aiheesta on käyty käden vääntöä jo pitkään. On totta, että kehomme käyttää ”rasvanpolttosykkeellä” enemmän kehon rasvamassaa energiakseen, kun taas korkea sykkeinen liikunta käyttää ravinnosta kehoon varastoituja energiavarastoja. Samaan aikaan matalasykkeistä liikuntaa saa tehdä suhteessa 2-3 kertaisen määrän mitä korkea sykkeistä liikuntaa saman kalorimäärän kuluttamiseksi.

HIIT/intervalli -treenit ovat hyvä tapa tehostaa rasvanpolttoa. Niihin menee ajallisesti vähemmän aikaa (noin 15-30min.) ja ne aiheuttavat voimakkaamman jälkipolton (EPOC) kehossa eli keho käyttää treenin jälkeen normaalia enemmän ja pidempään happea ja tämä taas nostaa kulutusta. Matalasykkeinen liikunta (esim. reipas kävely tai pyöräily) suoritettuna esim. ulkona raikkaassa ilmassa luonnon keskellä tekee taas hyvää keholle ja miellelle. Molemmat vaihtoehdot ovat siis hyviä vaihtoehto ja lopulta paras vaihtoehto on edelleen itsellesi mieleisin vaihtoehto.

Tarvitsetko aerobista liikuntaa polttaaksesi rasvaa?

Laihduttaja koittaa aina löytää sen nopeimman tavan laihduttaa, ettei tuota ”inhottavaa” prosessia tarvitsisi kestää pitkään ja voisi palata takaisin vanhoihin tapoihinsa mahdollisimman nopeasti… Samaan aikaan kun syömisiä rajoitetaan, niin aerobista lisätään ja varsinkin jos paino ei meinaa tippua, niin aerobista lisätään entisestään.  Tilanne näyttää alla olevassa kuvassa jota kuinkin vasemman puoleiselta. 30% pillereitä (vihreä tee, rasvanpolttajat jne.), 40% aerobista liikuntaa ja 30% liian tiukkaa dieettiä.


(kuva Instagram: oualidzaim)

Koko prosessi on kuitenkin pitkälti riippuvainen vain kaloreiden säätelystä eli ilman liikuntaakin voi painoa pudottaa. ”Syö vähemmän kuin kulutat” -sanonnasta kulutus usein mielletään liikunnaksi, vaikka kehomme kuluttaa jo suurimman osan kaloreista pitkin päivää arkitekemisessä ja kehon yleisiä elintoimintoja ylläpitäessään.

Jotta dieetin ei tarvitsisi olla mikään kauhea kitudieetti ja se olisi hyväksi kehollemme, tulisi tekemisen olla oikeasti lähempänä yllä olevan kuvan oikeaa puolta, jossa painoitetaan 60% ruokavaliota, 25% lihaskuntoharjoittelua, 10% nukkumista ja 5% aerobista liikuntaa. Kaikki pohjautuu siis oikein rakennettuu toimivaan kokonaisuuteen. Sen tulisi ottaa huomioon yksilön omat tarpeet, tavoite ja ympäristötekijät (ruokailutottumukset, liikuntatausta, hormonitoiminta, suoliston bakteerikanta, stressitaso). Ihan aluksi kehon tulisi olla toimintakuntoinen eli lähtötilanteen tulisi olla kunnossa ennen kuin painonpudotusta aloitetaan.

 

Vastaa