Uutiset

Suomalaiset lihovat entisestään

Helsingin Sanomissa oli tiistaina 3.7. artikkeli siitä miten suomalaisten kehon paino on tasaisessa nousussa! 2000-luvun vaihteessa vaikutti siltä, että painon nousu taantuu, mutta vuosituhannen vaihtumisen jälkeen painon nousu on jatkanut tasaista kipuamistaan ylöspäin.

Finterveyden vuonna 2017 tekemä tutkimus osoittaa, että suomalaisista miehistä kolme neljäsosaa on ylipainoisita (BMI yli 25) ja yksi neljäsosa on lihavia (BMI 30 tai yli). Naisista taas kaksi kolmasosaa on ylipainoisia ja yksi neljäsosa lihavia. Tutkimukseen osallistui 10 000 aikuista eli otos on laaja.

Tutkimuksessa keskityttiin vyötärölihavuuteen ja se osoittautuikin lähes puolella suomalaisista liian suureksi. Vyötärölihavuuden suurimmat ongelmat ovat rasvan kertyminen sisäelimien ympärille ja varsinkin rasvamaksa tuo seuraavia ongelmia: maksan heikentynyt toiminta, verensokerin nouseminen ja veren rasva-arvojen huononeminen. Ongelmien pitkittyessä voi ilmetä tyypin kaksi diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia.

Suoraa syytä tutkijat eivät ole keksineet painon nousuun. Liikuntatottumukset ovat tilastojen mukaan pysyneet samalla tasalla tai hieman jopa nousseet, mutta ruokailutottumuksia epäillään kuitenkin  suurimmaksi painon nousun aiheuttajaksi. Ravinnosta saatavien kalorien määrä on liian suuri suhteessa liikkumisen määrään.

Tutkimus laittaa tosiaan miettimään mihin päin olemme menossa ja miltä tulevaisuus mahtaa näyttää? Miten saada ihmiset liikkeelle ja välittämään omasta terveydestään enemmän? Miten muuttaa arkea niin, että saamme enemmän aktivoitua itseämme ja pysymme herkemmin liikkeellä?

 

Vastaa