Ruokavalio

Paras dieetti ihmiselle!

Mikä on kaikkein paras dieetti ihmiselle? Vai pitäisikö kysyä mikä kaikkein paras dieetti sinulle?

Jokainen meistä on yksilö ja sen myötä myös kehomme toimivat yksilöllisesti. Vaikka ihmisten perimä on 99,9% identtinen keskenään, niin esimerkiksi meidän kehojemme bakteerikannat ovat erittäin yksilöllisiä. Tästä johtuen samat ravintoaineet käyttäytyvät kehoissamme eri tavalla. Se mikä voi olla toiselle terveellistä voi olla toiselle epäterveellistä. Kuvittele, esimerkiksi jäätelö voi olla sinulle terveellistä!?

Israelilaiset tutkijat julkaisivat tutkimuksen, joka muuttaa monta käsitystä vallitsevista oletuksista kuinka kehomme toimivat ja mikä on terveellisin ruokavalio ihmiselle. Tutkimuksessa kehitettiin algoritmi, joka yhdistää mitatut veriarvot, ravitsemustottumukset, antropometriset arvot, fyysisen aktiivisuuden ja suolen mikrobiomit. Algoritmi pystyy ennustamaan näin täsmällisesti yksilöllisen glykeemisen reagoinnin todellisiin aterioihin. Tutkimuksen lopputuloksena tutkijat tajusivat, että testattujen ihmisten kehot reagoivat samoihin aterioihin yksilöllisesti ja verensokeriarvot vaihtelivat voimakkaasti riippuen yksilöstä. Meille jokaiselle tulisi siis olla oma yksilöllinen ruokavalio.

Vaikka suoliston mikrobiomit ovat yksilölliset, niin niitä pystyy muuttamaan parempaan tai huonompaa ruokailutottumuksillaan. Näin ollen tutkimus jättää vielä hieman mietityttämään. Ainakin voidaan olettaa, että tämä ”sinulle oikea ruokavalio” voi myös muuttua tottumuksiesi muuttuessa. Lähitulevaisuudessa ruokavalioiden suunnittelu tulee ainakin muuttumaan parempaan, kun saamme tämän kyseisen algoritmin (toivon mukaan) julkiseen käyttöön.

 

 

Lähdeluettelo

Prof. Eran Segal ja Dr. Eran Elina, 2015:

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26590418)

Vastaa