Ruokavalio

Mieli vaikuttaa siihen miten ravinto vaikuttaa kehoomme

Tässä mielenkiintoinen TEDx -puhe Alia Grum:lta siitä miten mieli voi vaikuttaa kehomme tapaan reagoida ravintoomme ja tekemiseemme positiivisesti tai negatiivisesti.

Esimerkissä testiryhmälle annettiin eri ajankohtina kaksi pirtelöä, joiden ravintosisältö väitettiin olevan totaalisesti vastakkaiset vaikka itse pirtelöt olivat oikeasti täysin identtiset. Testiryhmän jäsenten kehon reaktiot olivat kuitenkin heille esitettyjen ravintoarvojen mukaiset. Kevyt pirtelön jälkeen verinäytteestä huomattiin, että keho eritti huomattavasti vähemmän greliiniä (nälkähormoni = tuottaa nälän tunteen), kuin kaloripommi herkkupirtelö eritti. He jäivät siis kevyemmän pirtelön jälkeen nälkäisemmiksi vain ja ainoastaan sen takia, että he kuvittelit syövänsä energiamäärällisesti kevyemmän aterian! Jos siis esimerkiksi laihduttaessamme kuvittelemme kaikkien aterioiden olevan todella täyttäviä ja nälkää pidättäviä, niin koemme huomattavasti vähemmän nälän tunnetta.

Alia esittää myös samanlaiset esimerkit lääkkeiden tehokkuudesta, fyysisen työn terveydellisistä hyödyistä ja stressin vaikutuksesta kehoomme. Voidaan siis olettaa, että jos treenaisimme kuntosalilla ajatuksella ”tästä ei ole mitään hyötyä”, niin treenaamisen hyödyt ovat ajatusmallimme takia huomattavasti huonommat!

Yleisellä tasolla tämä kehottaa meitä asennoitumaan kaikkeen tekemiseemme positiivisesti ja löytämään kaikesta aina se parempi puoli!

Vastaa